Сияна Струнчева | Siyana Struncheva

+359878798264 | s.strun@gmail.com

“Легенда за платната” | “Legend of the sails”

Анотация за изложбата “Легенда за платната”
куратора Светослава Георгиева

Изложбата на Сияна Струнчева представя едно дългогодишно търсене през различни сюжети, техники и материали на изменчивата природа на морето и на взаимовръзката му с човешкото присъствие. За да рисуваш морето, за да рисуваш хората, свързани с морето, трябва да ги познаваш, да вникнеш в ефимерността на тази красота, да умееш да се засмееш, с усещането за морски въздух, вятър, слънце и ухание на риба.

Съвременният морски пейзаж е предизвикателство за всеки автор, от 17-ти до 19-ти век маринизмът е доминираща форма. Визуално всички ние, зрителите сме натоварени с множество изображения, може би леко отегчени или по-скоро много често разочаровани.

Но, тук случаят не е такъв, Сияна работи на ръба на конвенционалното, фигуративната й работа е ясна, с недвусмислено послание, там където портрета среща пейзажа и всичко отразява една реалност, която е повече от реалността, която виждаме в действителност, алегорична и въздействаща, диктувана от нашето подсъзнание. Очакването на жената на брега, познат сюжет, но разказан оригинално и със закачка, вятъра, фаровете, гларусите, които са “въжеиграчи” или пеят със стар грамофон в “двуглас”, с малката “Капитан на флотилия Мечти” и младия “Гларус” с моряшка фланелка.


Пренасяме се не само на плажа или в морски град, по тънкия спомен за детството и лежерността на деня, където има цветни риби, рапани, камъни и всъщност има…лято. Лятото е щастието за нас, човеците на съвремието, ние които живеем с предразсъдъците, претенциозността си и липсата на бавно и дълбоко дишане.


Тази изложба е такава, живописта е лека, жизнерадостна и без претенции, сюжетите ни карат да се усмихнем неволно, защото се сливат с града ни отвън, всичко е толко естествено и неподправено. Разбира се Сияна Струнчева е развила своята артистична практика с едно много стабилно отношение към дух, традиции, бит, като използва за основи рамки от стари прозорци, старинни долапи, естествени материали като дърво, камък, хартия, канап. Експериментът в наслагването на материали и техники, търсенето на една по-различна визуалност е типична за работата й. Докато търси и намира.
“В морето ние винаги намираме себе си.”
Е. Е. Къмингс

За домакина:
ПОД ЕДИН ПОКРИВ /Under One Roof/ е споделено арт пространство, отворено ателие и галерия с арт резидентска програма, намиращо се в центъра на град Варна. Всяка седмица се провеждат Вечерен акт, различни арт курсове и майсторски класове, лекции и работилници. В изложбеното пространство се представят утвърдени и изгряващи артисти от цял свят, нови за локалната арт сцена.

Рекламни материали за 2023 година на Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура с работи на Сияна Струнчева