Siyana Struncheva | Сияна Струнчева

Portfolio | Портфолио

За мен

 

Метаморфоза, 2016,смесена техника, платно, 40х60

Завършила съм магистърска степен по „Педагогика на обучението по пластични изкуства” специалност „Живопис” в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ . Занимавам се и с художествена фотография, графичен и уеб дизайн. В работите си експериментирам с различни материали, основи, техники, опитва ми се от всичко. Различни неща провокират моето въображение и не мога да се огранича до определен стил, жанр или концепция. Обичам да майсторя и понякога изработвам рамките си сама. Харесва ми, когато крайният продукт е резултат от различни етапи на подготовка и работа. Понякога използвам стари рамки на прозорци за рамки на картините, с което им вдъхвам отново живот. Това, което правя ме изпълва с положителни емоции.

Самостоятелна изложба “Уста Славо”

  • Изложбата бе експонирана в НЧ “Съгласие – 1883” в село Славейно, област Смолян, oт 5 до 31 август  2017 г. в рамките на честванията по повод 114-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание, когато получи покана да бъде изложена и в Смолян. Изложбата е благотворителна, с цел събиране на средства за ремонта на сградата на старото училище в село Славейно, сега Изложбен заслон и архитектурен символ на селото. Събраните средства от откупените картини през месец август бяха предадени на Сдружението за развитие на Славейно. Изложбата е вдъхновена от архитектурното наследство на прочутият майстор-строител Славо Райчевски (1861 – 1943), родом от Славейно. Плод на строителното майсторство на Уста Славо е каменната камбанария на църквата „Св. пророк Илия”, също архитектурен символ на Славейно.
  • Изложбата „Уста Славо“ (майстор Славо) ще бъде отново експонирана от 15 до 30 януари 2018 г. в Изложбена зала „Петър Стайков“ на Клуба на дейците на културата – град Смолян. Към експозицията в Смолян са добавени и нови произведения.

Участвам в групови международни, национални и регионални изложби, някои от тях са:

  • Национален конкурс „Диря в морето“ – Варна – 2017 и 2016
  • XV-та изложба Формат 30/30 на галерия Астри – София – 2016
  • Изложба на варненски художници посветена на Свети Лука – 2016
  • VIII биенале на малките форми в изобразителното изкуство в Плевен – 2016
  • Регионална групова изложба на варненски художници „Видимо/Невидимо“ – 2016
  • XXI национална традиционна изложба на художници-педагози във Велико Търново – 2015
  • XXII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово – 2015
  • АРТ ТРАНСФЕР – колективна изложба графика на преподаватели и студенти от Шуменски университет “Епископ Константин Преславски” в Белград, Сърбия – 2015

Участвала съм и в проекти, които синтезират науката и изкуството. През 2016 г. пресъздадох в цикъл илюстрации художествения образ на капитан Натаниъл Уест от романа на Джек Лондон „Бунтът на Елсинор” в монографията „Пропедевтика на морската психология и морската дейност”, издадена от Университетското издателство на МУ „Професор д-р Параскев Стоянов” Варна.

                     

Участвах с графична обработка в оригинален проект под ръководството на капитан I ранг о.р. д.пс.н. инж. Илия Пеев „Триптих Циркуляр по Военното министерство № 7 от 9 януари 1881 година за учредяването на Морско училище в гр. Русе”, публикуван в юбилейния вестник „Вапцаровец” през месец май 2016 година, посветен на 135-та годишнина от създаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

Графична обработка на архивни документи – Триптих. Циркуляр по Военното министерство № 7 от 9 януари 1881 година за учредяването на Морско училище в гр. Русе

Работя с деца в Школа по изкуства „Магия 7“ – Варна, с които се включваме в изложби, пленери, конкурси, печелим награди и взаимно се вдъхновяваме.

Рисунки на мои възпитаници участваха в изложбата “Мир на Земята” в Музея на мира в Техеран, Иран през 2016 г. – основан през 2005 г. от Сдружението за подкрепа на жертвите на химическите оръжия и Международната мрежа на музеите на мира и по този начин изразихме своята съпричастност към глобалния мир. През 2017 година проектът “Мир на Земята” гостува и в галерия “Графит” – Варна.