Сияна Струнчева

Портфолио

Благотворителна изложба “Уста Славо”

На 5 август 2017 г. в Народно читалище „Съгласие – 1883” в село Славейно, община Смолян, се откри Благотворителна самостоятелна изложба на Сияна  Струнчева, художник-педагог, която синтезира поредица нейни изяви в областта на изобразителното,  приложното и фотографското изкуство.

Изложбата е част от Националния тракийски събор за честване 114 г. от Илинденско-Преображенското въстание.

Идеята за изложбата „Уста Славо“ (майстор Славо) се ражда, когато Сияна рисува върху стара врата от долап камбанарията на храм „Св. пророк Илия” в село Славейно, построена от майстор Славо Райчевски.

Славо Т. Райчевски е роден през 1861 година в село Славейно. Един от най-талантливите майстори-строители, сътворил забележителни постройки. През лятото на 1931 година лично построява камбанарията, открита на Великден 1932 година. Починал през 1943 година.

Уста Славо Т. Райчевски е дядо на нейния свекър и прадядо на съпруга й. По този начин село Славейно е естественото и логично място, където изложбата да се подреди. Нещо повече – по идея на дъщеря й, изложбата е благотворителна, с цел събиране на средства за ремонта на сградата на старото училище, сега Изложбен заслон. Авторката се чувства емоционално свързана с Родопите и поради факта, че баща й също е родом от родопско село.

Сияна Струнчева разкрива своята носталгия и мили спомени, рисувайки предмети от бита, които свързва със своите баби и дядовци, както и такива от къщата на свекъра си, рисува пейзажи от селото и околността. Авторката се вълнува от природата и в много от работите, идеята се движи около камъка и дървото. Експериментира, работейки с различни материали и основи. В изложбата са включени и фотографии на авторката. За рамки използва стари прозорци, намерени в хляфа (обора), а някои сама изработва с подръчни материали – дървени летви, канап, тел.